JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Nyheter >> Yersinia enterocolitica - påvist i salat

Yersinia enterocolitica - vet du hva som gjemmer seg i salaten?

Sidebar Image

Antall tilfeller av matbåren sykdom forårsaket av Yersinia enterocolitica i Norge ble betydelig redusert etter omlegging av slakteprosessen for svin på midten av 1990-tallet, men i de senere år har ulike typer ferdigvasket, bearbeidet salat stadig oftere dukket opp som smittekilde. I 2014 fant det hittil største utbruddet av yersiniose i Norge sted, og smittekilden var trolig et salatprodukt. Våren 2018 og 2020 ble det igjen etterforsket utbrudd med Y. enterocolitica hvor ferdigvasket bladsalat var sannsynlig kilde, og rett før nyttår 2020 meldte Folkehelseinstituttet igjen om at et forurenset, ferdig oppskåret salatprodukt hadde forårsaket yersiniose.

Yersinia enterocolitica er en bakterie som forårsaker sykdommen yersiniose gjennom invasjon av slimhuden i tarmen. Et ukomplisert sykdomsforløp domineres av en selvbegrensende diaré med magesmerter og feber i 1-2 uker, men mer komplisert forløp med kroniske magesmerter og diaré i flere måneder kan forekomme. Infeksjon med Y. enetrocolitica kan også gi senkomplikasjoner i form av reaktiv artritt og hudmanifestasjoner (erythema nodosum). De medisinske og samfunnsøkonomiske konsekvensene av yersiniose er langt større enn antall sykdomstilfeller skulle tilsi. Årsaken er at Y. enterocolitica kan forårsake alvorlige og til dels langvarige komplikasjoner, oftere enn de fleste andre tarmbakterier.

Eurofins tilbyr analyse av Yersinia enterocolitica i dine produkter slik at du vet hva som "gjemmer seg i salaten". Ta kontakt med ditt lokale laboratorium for nærmere informasjon om denne og andre aktuelle analyser for dine produkter.