JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Nyheter >> Matkriminalitet i 2022 – oppsummert

Matkriminalitet i 2022 – oppsummert

Sidebar Image

I mars 2022 markerte man toårs-dagen siden samfunnet stengte ned, og leverandørenes og produsentens forsyningskjeder ble endret. Samfunnet, matprodusenter, importører og myndigheter hadde så vidt startet å tenke på et normalt samfunn før Russland invaderte Ukraina i februar 2022. I tillegg har klimaendringer, som tørke i store matproduserende områder i Afrika, Midtøsten, USA, Argentina og Brasil, rammet matlagre. Prisen på naturgass har også økt kraftig, som har ført til at gjødselprisen har økt. Usikkerheten i sikkerhetssituasjonen, klimaendringer og verdensbildet har derfor ført til matkrisen med økte priser og mangler på matvarer som vi så i 2022 (og fortsatt ser i 2023).

Med mangel på varer, usikre forsyningskjeder og postpandemi, har risiko for matkriminalitet økt.

De største spesifikke sektorene med matkriminalitet i 2022 har vært, alkohol, sjømat, meieriprodukter, kjøtt og krydder. Typer matkriminalitet har vært fortynning, utbytting, bruk at non-food forbindelser, opprinnelsessvindel (botanisk og anmalsk) og etikettsvnidel. 

Vi presenterer matkriminalitetssakene som preget 2022.