JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
SLP/ PT >> Sertifisert referansemateriale (CRM) >> CRM og kvalitetskontroll

CRM og kvalitetskontroll

Sidebar Image

Hvordan skal man bruke CRM til kvalitetskontroll av deteksjonstester?

I en deteksjonstest kan man inokulere oppformeringsbuljongen med et ønsket nivå av målorganismen fra CRM. Denne spikede prøven kan deretter følge hele analysemetoden i hvert enkelt trinn; den sjekker samtidig oppformeringsbuljongen og inkubatoren, og ikke bare selektive agarer.

Her er et eksempel for hvordan man bruker materialet:

De sertifiserte referansematerialene kommer med et sertifikat, her er eksempel på informasjon som kommer fram om nivået fra et slikt sertifikat:

Sertifiserte referansematerialer

Mengden her angis som cfu/g. Dersom man ønsker å sjekke metoden for f. eks L. monocytogenes så går man fram slik: Materialet veies nøyaktig (10 gram) og fortynnes i bufret peptonvann. Det som er mest vanlig er å lage en 1/10 fortynning, men man kan lage en annen fortynningsratio for å få et nivå som passer for ditt formål. Forventet nivå ut fra dette sertifikatet er 6500 cfu/g av L. monocytogenes, med lavt og høyt område mellom 320 og 93000 cfu/g. Dersom materialet fortynnes 1/10 så vil forventet nivå være 650 cfu/ml med lavt og høyt nivå mellom 32 og 9300 cfu/ml. Dersom du poder din kontroll med 100 µl av denne løsningen så har du introdusert et nivå på 65 cfu (området er mellom 3 – 930 cfu). Tilpass nivået etter hva som er ønsket og følg analysemetoden din. Uttaket podes til den oppformeringsbuljongen som passer til din analyse. På denne måten kan samme primærfortynning anvendes til uttak av både L. monocytogenes og til Salmonella spp.

Oppsummert: Sjekk sertifikatet for hvor lenge det er gyldig for å være sikker på at de forventede nivåene er riktige og at ikke sertifikatet har gått ut. Sjekk forventet nivå og område. Vurder hvilket nivå som er ønsket og lag en fortynning som passer til dette.

Materialet kan også brukes til å spike en valgt matriks. Dette kan utføres for å verifisere en ny metode eller for å kontrollere eksisterende metode. Alternativt kan det anvendes parallellt med analyse av kundens prøve. Dette er spesielt nyttig dersom prøvematerialet er ukjent for laboratoriet eller der det av en eller annen grunn er usikkerhet hvorvidt målorganismen kan gjenfinnes. Det ene uttaket av kundens prøve analyseres som normalt, den andre tilsettes (spikes med) ønsket nivå av CRM. Analysene utføres i sin helhet parallellt. På denne måten kan man få en forsikring om at målorganismen kan gjenfinnes i dette spesifikke materialet, med de egenskapene og eventuell naturlig flora som materialet har. Ukjente prøvematerialer kan inneholde konkurrerende flora og/eller ukjente inhiberende stoffer.