JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Nyheter >> Klorpyrifos - Fremdeles mange tilbaketrekkinger

Klorpyrifos - Fremdeles mange tilbaketrekkinger

Sidebar Image

Klorpyrifos og klorpyrifos-metyl har tidligere vært godkjent som aktivt stoff som kan benyttes i plantevernmiddel. I januar 2020 vedtok EU et forbud mot bruk av klorpyrifos og klorpyrifos-metyl i matproduksjonen i EU. Avviklingsperioden for preparater som inneholder klorpyrifos eller klorpyrifos-metyl ble avsluttet 16. april 2020.

I perioden januar 2020 til dags dato har det vært innrapportert over 700 saker med produkter som inneholder klorpyrifos i HorizonScan. I RASFF er det innrapportert 385 meldinger i denne perioden. Det er hovedsakelig ulike typer frukt/grønnsaker (bananer, koriander, mynte, rosiner, druer, hvete, eple, pære), i hovedsak sitrusfrukter, som er rapportert inn. Det rapporteres produkter som er produsert over store deler av verden med en overvekt av produkter som er produsert i Tyrkia, i tillegg til India og i ulike områder i Afrika.
Mattilsynet utfører årlig offentlig kontroll av plantevernmiddelrester i næringsmidler i Norge. I siste publiserte rapport fra 2020 ble det funnet klorpyrifos over grenseverdi i to importerte produkter (tørkede bønner fra Madagaskar, tørkede bønner fra Tyrkia).  

Det forventes mange tilbaketrekninger på grunn av funn av klorpyrifos også fremover i 2022. 

Les mer om Klorpyrifos på våre hjemmesider.
Vi kan bistå med analyser, kontakt oss på mat@eurofins.no.

Kilder:
HorizonScan
RASFF
Mattilsynet: Overvåkingsresultater for plantevernmidler i næringsmidler 2020