Ny vurdering av grenseverdi for PFAS
EFSA har utarbeidet et forslag der risiko for fire PFAS forbindelser vurderes. Forslaget er nå er ute på høring hos medlemslandene.
PFAS finnes blant annet i impregnering av tekstiler, i brannskum, matemballasje, slipp-belegg i kokekar og stekepanner, skismøring og i industriprosesser og forbindelsene forekommer i derfor både mat og drikkevann siden de er tungt nedbrytbare og akkumuleres i næringskjeden.
Næringsmidler kan bli kontaminert via jord der maten dyrkes, høye konsentrasjoner i dyr via fòr og vann, gjennom matemballasje eller produksjonsutstyr som inneholder PFAS. EFSA har identifisert noen spesifikke grupper som er utsatt; drikkevann, fisk, frukt og egg.
EFSA har vurdert det til at alle fire PFAS forbindelsene er farlig for helsen og foreslår å sette en ny øvre grense for tolerabelt inntak, TWI (tolerable weekly intake) på 8 ng/kg.
Det er ikke forbundet noen akutt helsefare, men PFAS forbindelser vil kunne lagres i kroppen. Om det over tid blir akkumulering av forbindelsene i kroppen kan det påvirke helsen Det svenske Livsmedelverket anbefaler kommuner å redusere PFAS mengden drikkevannet, samtidig som EU jobber med å sette grenseverdier for ulike PFAS i drikkevann.
Eurofins kan bistå med analyse av PFAS. Les mer om hva vi kan tilby her
Ta kontakt med din kjemifood@eurofins.no for mer informasjon.